ЗДО "Малятко" Якушинецької сільської ради, Майдан
Вінницька область, Вінницький район

Новини

 

                                                                                             

          

 

З В І Т

ДИРЕКТОРА ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 (ЯСЛА-САДОК) «МАЛЯТКО»

 ЯКУШИНЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

ФЕДОРОВИЧ ГАЛИНИ ЛЕОНІДІВНИ

ПО ПІДСУМКАМ РОБОТИ ЗА 2022-2023 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с.Малятко

 

 

 

.

 

 

      Закінчився ще один навчальний рік і ми підводимо підсумки роботи   закладу дошкільної освіти. Цей рік виявився важким. Несправедлива війна увійшла в життя кожного з нас, кожного українця та завдала багато горя, болю, сліз. Але життя продовжується.

   На виконання Національної доктрини розвитку освіти, п. 3 наказу Міністерства освіти і науки від 23.03.2005 № 178, Положення про дошкільний навчальний заклад, з метою подальшого утвердження відкритої і демократичної державно-громадської системи управління освітою, поєднання державного і громадського контролю за прозорістю прийняття і виконання управлінських рішень, запровадження колегіальної етики управлінської діяльності у навчальних закладах, що базуються на принципах взаємоповаги та позитивної мотивації . Я, Федорович Галина Леонідівна , директор  закладу дошкільної освіти (ясел-садка) «Малятко» Якушинецької сільської ради, освіта повна вища педагогічна, педагогічний стаж 20 років, звітую про основні напрямки своєї діяльності за 2022-2023 навчальний рік. 

 

1. Організаційно-правові засади діяльності закладу

        Заклад дошкільної освіти  (ясла-садок) «Малятко» відновив  функціонування з 01 березня 2009 року.

Заклад дошкільної освіти працює за п’ятиденним робочим тижнем. Режим роботи закладу 10,5 годин: з 7.30 до 18.00 .

   Засновником  закладу дошкільної освіти є Якушинецька сільська рада. Засновник здійснює його фінансування, матеріально-технічне забезпечення, харчування та медичне обслуговування. Заклад дошкільної освіти належить до комунальної форми власності.

     Діяльність закладу здійснюється у відповідності до Законів України: Конституції України, Закону України « Про освіту», Закону України « Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний навчальний заклад, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Санітарного регламенту, Статуту ЗДО , Колективного договору , Стратегії розвитку ЗДО  на 2021-2026 р.р. та інших розпорядчих документів.

Головною метою діяльності дошкільного закладу є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної освіти, виконання вимог Базового компонента, забезпечення умов для ефективного проведення освітнього процесу, фізичного та психічного розвитку дітей.

Діяльність керівника дошкільного закладу направлена на вирішення освітніх, методичних, адміністративних, фінансових, господарських та інших питань, які виникають у процесі діяльності ЗДО.

За проектною потужністю дошкільний заклад розрахований на 40 місць для дітей віком від 2-х років до 6 (7) років.

Комплектація груп дітьми в 2022-2023 навчальному році складала – 35 дітей.

Групи комплектуються за віковими ознаками, відповідно до санітарно-гігієнічних норм і правил утримання дітей в закладі дошкільної освіти з урахуванням батьківських запитів , за поданням батьками відповідних документів на комплектацію.

В ЗДО функціонували 2 різновікових груп:

- 1 група для  дітей  2-4 р ( 20 дітей);

- 1 група для дітей дошкільного віку (4-6(7)р.) (15 дітей);

      Групи укомплектовані згідно програмових та санітарно – гігієнічних вимог. ЗДО має музично- спортивну залу,  ігрові кімнати 2, спальні 2, санвузли 2, кабінет директора, ізолятор,  харчоблок, пральню  ігрові та спортивні майданчики. Середньомісячне відвідування  складає 40 % .

     У 2022 році ЗДО прийняло  16 дітей. У 2023 році 5  випускників ЗДО.

2. Кадрове забезпечення

     В закладі дошкільної освіти проводиться відповідна робота, направлена на забезпечення закладу кадрами.

Трудовий колектив налічує 9  працівників + 2 сезонних кочегари.

Із них : 4 – педагогічні працівники; 5+(2) – технічний персонал. Педагогічний процес у ЗДО «Малятко» забезпечують 4 кваліфікованих спеціалістів: директор, музичний керівник, 2 вихователі.

  В закладі працює 5+(2) технічних працівників : завідувач з господарства та машиніст з прання білизни, 2 помічники вихователя, 1 кухар, 1 круглорічний кочегар,( 2 сезонні кочегари).  Адміністрація закладу створює працівникам всі умови для плідної роботи.

3. Організація навчально-виховної роботи

    Заклад дошкільної освіти здійснює освітньо - виховну діяльність відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний заклад, Статуту ЗДО, Базового компоненту дошкільної освіти, Санітарного Регламенту. Зміст дошкільної освіти в межах Базового компоненту в ЗДО «Малятко» на початку навчального року  визначається освітня програма  Закладу дошкільної освіти «Малятко» Якушинецької сільської ради поряд з тим ЗДО використовує інноваційні технології: розвивальні ігри, дослідницько – пошукову діяльність, LEGO -конструювання.

    Протягом навчального року всі працівники ЗДО постійно підвищували педагогічну майстерність, приймаючи участь у вебінарах, онлайн-семінарах.).

   Науково-методичне зростання педагогічної майстерності вихователів забезпечили такі форми методичної роботи:

Семінари, круглі -столи, майстер -класи, тренінги, консультації

1. «Роль вихователя у формуванні безпечного середовища».

2. «Використання нетрадиційних технік зображувальної діяльності у формуванні творчих здібностей дошкільників»

3. «Сучасні проблеми екологічного виховання дошкільників»

4. «Організовуємо освітню роботу з дітьми    на основі літературного тексту»

5. «Роль педагога в посиленні патріотичного виховання»

 

  Педагогічні ради:

1 . «Беремо педагогічний старт в умовах сьогодення»

2.  « Психологічно безпечне освітнє середовище , як необхідна умова успішного розвитку та соціалізації дитини»

3. « Патріотичне виховання в умовах сьогодення»

4. « Навчальний рік позаду: підсумки, проблеми, реалії»

Впродовж 2022 - 2023 навчального року працювала творча група з питання "Формування пізнавальної активності дошкільників в процесі екологічного виховання".

До складу творчої групи ввійшли  педагоги та помічники вихователів:

1. Гачківська Людмила Феліксівна

2. Полонська Олена Анатоліївна

3. Сікліцька Наталя Олександрівна

4. Костюк Ганна Олександрівна

Надані консультації:

- «Як побачити красу, або Ознайомлюємо дітей зі світом мистецтва» ;

- «Арт - терапія дошкільників - емоції творчості»;

- «Крок до творчості, або Розвиваємо здібності дитини».

В листопаді місяці відбувся конкурс «Чарівні фарби, талановиті пальчики» . Конкурс був організований для сприяння розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку за допомогою нетрадиційних методів, засобів навчання, їх активності, ініціативності, покращенню ефективності роботи, організації сучасного, інноваційного, креативного середовища груп. У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні , багато чого запланованого не вдалося реалізувати. Відповідно до річного плану в ЗДО були проведені у всіх вікових групах музичні свята та розваги. В цьому навчальному році вони проводилися без участі батьків . У закладі проводилися виставки дитячих робіт,  відповідно до річного плану роботи , в яких приймали участь  групи ЗДО. Приємно бачити тісну взаємодію родин вихованців та ЗДО.

      Протягом року, з метою підвищення професійної майстерності педагоги займалися самоосвітою за індивідуальними планами. Вивчення науково-методичної літератури надало змогу педагогам підвищити свої теоретичні знання, розвивати індивідуальні особливості кожної дитини, здійснювати диференційований підхід.

   

       Таким чином, річний план за 2022 – 2023 навчальний рік колективом ЗДО в основному виконаний на задовільно, поставлені цілі досягнуті.

   В організації освітнього процесу на 2023 – 2024 навчальний рік плануємо працювати над такими завданнями:

 - сприяти удосконаленню патріотичних почуттів, формувати розмовне мовлення дітей шляхом використання сучасних технологій, розвитку зв'язного мовлення, прозових та поетичних творів сучасних авторів, кращих зразків малих фольклорних жанрів;

- продовжувати роботу над формуванням сталого стилю життя у дітей дошкільного віку;

- формувати фізично розвинену особистість дитини, виховувати свідоме ставлення до здорового способу життя шляхом використання інноваційних технологій у фізкультурно-оздоровчій роботі ЗДО.

 

4.Організація харчування

       Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР.

НАССР - Hazard Analysis Critica lControl Points - система, що дозволяє передбачити, оцінити ризики і запобігти випуску небезпечної харчової продукції, тим самим, забезпечити споживачам гарантії безпечності харчових продуктів. Система НАССР є науково-обґрунтованою системою, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечних харчових продуктів шляхом ідентифікаціїі контролю небезпечних факторів: біологічного, хімічного і фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

         На сьогоднішній день застосування принципів НАССР
є обов'язковою вимогою законодавства ЄС, США, Канади, Японії
та багатьох інших розвинених країн світу, в тому числі й України.

          Найважливішою умовою правильної організації харчування дітей є суворе дотримання санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоку та процесу приготування і зберігання їжі. З метою профілактики кишкових захворювань працівники суворо дотримуються встановлених вимог до технологічної обробки продуктів, правил особистої гігієни. Результатом є відсутність зафіксованих випадків отруєнь і кишкових захворювань дітей та відсутність зауважень з боку Держпродспоживслужби.

              Повноцінне та якісне харчування є невід’ємною складовою зміцнення здоров’я дітей. Організація харчування ведеться відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 « Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» зі змінами від 28.07. 2021 № 786; Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах ( наказ МОН та МОЗ № 298/227 від 17.04.2006.

    Оснащення матеріально-технічної бази з організації харчування забезпечує оптимальні умови для прийому, зберігання, обробки і приготування продуктів харчування.

     В закладі складені примірні чотирьох тижневі меню , які затверджені та узгоджені з начальником Вінницького районного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області .

 Вартість харчування за день складала 60 грн.( 30 грн. за рахунок батьківської плати).

Визначені пільгові умови оплати за харчування дітей у дошкільному закладі: - діти багатодітних сімей оплачували 50% від розміру батьківської плати- 4 дитини.;

- діти  батьків , які є учасниками антитерористичної операції, операції об’єднаних сил звільнені від оплати за харчування дітей – 5 дітей.

    Питання організації харчування підлягають адміністративному контролю, результати обговорюються на радах з харчування, виробничих нарадах, загальних зборах трудового колективу .

5. Медичне обслуговування дітей

     В дошкільному закладі створено оптимальні умови для проведення медичної, профілактичної, фізкультурно - оздоровчої роботи. Так, як медичної сестри у закладі немає  профілактично-оздоровча робота здійснюється педагогами  відповідно до річного плану роботи закладу дошкільної освіти. З метою пропагування здорового способу життя в дошкільному закладі з дітьми та батьками проводиться санітарно-просвітницька робота. На постійному контролі у адміністрації ЗДО знаходиться дотримання санітарно-гігієнічних вимог до умов утримання дітей.

6. Управлінська діяльність директора ЗДО

    Директор ЗДО підпорядковується безпосередньо начальнику управління освіти і науки. У своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України « Про освіту», «Про дошкільну освіту», Положенням про дошкільний навчальний заклад, рішеннями Уряду, розпорядженнями засновника, наказами управління освіти і науки, правилами і нормами з охорони праці, Статутом закладу, Колективним договором. Безпосереднє керівництво здійснює відділ освіти, культури та спорту  Якушинецької сільської ради. Управлінські рішення та дії керівника ЗДО були спрямовані на виконання таких завдань:

1. Організація діяльності колективу щодо надання освітніх послуг населенню відповідно до статуту дошкільного навчального закладу.

2. Комплектування груп на 1 вересня 2022 – 2023 навчального року дітьми та кадрами.

4. Забезпечення умов для ефективного проведення освітнього процесу, фізичного та психічного розвитку дітей.

5. Організація харчування та медичного обслуговування дітей.

6.Вирішення освітніх, методичних, адміністративних, фінансових, господарських та інших питань, які виникають у процесі діяльності ЗДО.

7. Сприяння підвищенню кваліфікації педагогічних працівників

8. Створення сприятливого емоційно – психологічного клімату у колективі ЗДО.

9. Організація  роботи педагогічних працівників.

10. Організація різних форм співпраці з батьками.

11. Організація роботи  груп в умовах військового стану.

Колектив постійно працює над створенням позитивного іміджу нашого закладу.

7. РОБОТА ПО ЗМІЦНЕННЮ МАТЕРІАЛЬНО - ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ЗДО

    У 2022 -2023 навчальному році всі кошти направлені на створення належних умов перебування дітей у ЗДО, дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, забезпечення оснащення освітньо-виховного процесу.

Звіт використання коштів загального фонду ( форма № 2м) за 2022, січень-травень 2023 року

 Установа                                              Заклад дошкільної освіти «Малятко» Якушинецької сільської ради

Територія                                                                                                                          Якушинецька                                                                                          

Організаційно -правова форма господарювання     Комунальна організація ( установа, заклад)

Періодичність :     річна

Одиниця виміру: грн. коп.

           Показники

          КЕКВ

Касові за звітний період 2022 рік

Касові за січень-травень 2023 року

  Разом

Примітка

                              1

                              2

              3                        

               4

                    5

                     6

Видатки та надання кредитів-усього

                      х

 1 580 036,43

602 005,11

2 182 041,54

                    -

Оплата праці і нарахування на заробітну плату, в тому числі:

                    2100

1 129 825,24

546 017,06

1 675 842,30

                    -

Заробітна плата

                    2111

914 134,01

450 614,99

1 364 749,00

                    -

Нарахування на оплату праці

                    2120

215 691,23

95 402,07

311 093,30

                   -

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

                    2210

19 751,92

4 762,08

24 514,00

Придбано канцтовари,

матеріали для ремонту електромережі, пально-мастильні матеріали та запчастини для порізки дров

Продукти харчування

                   2230

35 916,43

41 300,97

77 217,40

Оплата за продукти харчування за рахунок місцевого бюджету

Оплата послуг (крім комунальних)

                  2240

312 909,44

266 810,96

9 925,00

0

322 834,44

266 810,96

Оплата послуг пожежної та охоронної сигналізації, інтернету, програмного забезпечення, технічного обслуговування вогнегасників, вимірювання опору заземлення, поточний ремонт  споруди цивільного захисту

 Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг

                  2275

80 411,40

0

80 411,40

Придбання дров паливних

Окремі заходи по реалізації державних( регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку

                  2282

1 222,00

0

1 222,00

Оплата навчання працівників

                                                                 

                                            Кошти ,отримані  як плата за послуги  ( батьківська плата )

 

   Показники

                 КЕКВ

 за 2022 рік,грн

січень-травень 2023 року

Разом за 2022-січень-травень 2023 року, грн

Примітка

                             1

                         2

                 3

                4

               5

                           6

 Надійшло коштів

                     2230

17 992,50

20 480,00

38 472,50

 

Використано коштів

                     2230

14 429,58

12 384,40

26 813,98

 

                                                                                                    Позабюджетні   кошти

 

 

 

 

 

 

Матеріали, які були закуплені батьками

 

1 275,00

400,00

1 675,00

Кран вод ¾ . кран вод 3/2, поршнева до коси, карбюратор до пилки, свічки до пилки, тюль та карниз

Матеріали, які були  закуплені працівниками закладу  за власні кошти

 

1 800,00

500,00

2 300,00

 Радіо, тушонки, вода, мембрама 24л, тен до пральної машинки

 

 

 

 

3 975,00

 

     Зробивши аналіз « Стратегії розвитку Закладу дошкільної освіти «Малятко» Якушинецької сільської ради на 2021-2026 р.р.» в VI розділі «Матеріально-технічне  забезпечення закладу»  З 10 стратегічних цілей вже виконано 8.

       Проведено  поточний ремонт споруди цивільного захисту ,облаштування внутрішнього укриття ( погріб) .

8. Організація роботи з сім’ями вихованців

     Взаємодія з сім’ями вихованців є одним з пріоритетних напрямків діяльності закладу. Вона орієнтована на пошук таких форм і методів роботи, які дозволяють урахувати актуальні потреби батьків, сприяють формуванню активної батьківської позиції, участі батьків в організації освітньо – виховної роботи з дітьми. Дошкільний заклад підтримує бажання батьків поповнювати знання, необхідні для виховання та навчання дітей. Педагогічний колектив використовував для цього різні активні форми співпраці :

- батьківські збори;

- індивідуальні консультації ;

- виставки робіт дітей ;

- участь батьків у підготовці та проведенні свят ,

Онлайн – спілкування, спілкування з допомогою вайбер, спілкування у групах під час  військового стану.

      Хочу подякувати родинам наших дітей за допомогу в організації освітньо – виховного процесу , за створення затишку на території та у приміщенні ЗДО  за підтримку, розуміння, допомогу.

9. Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров’я дітей та працівників

    В закладі організовано триразове харчування дітей.

Педагогічним колективом проводиться планомірна і систематична робота по забезпеченню безпеки життєдіяльності дітей. З метою запобігання травматизму в групах один день на тиждень проводилася різноманітна робота з охорони життєдіяльності вихованців ЗДО. Діти старшої  групи отримували елементарні навички та знання про норми поведінки у надзвичайних ситуаціях екологічного, техногенного, природного характеру. Вихователі різновікових груп в своїй роботі багато уваги приділяли вивченню правил електробезпеки, пожежної безпеки, безпеки на дорозі, міна-пастка може ховатися там, де не очікуєш, поведінки з незнайомими людьми, ознайомленню з небезпечними ситуаціями природного характеру (землетрус, ожеледь, повінь, тощо). Окрім того, на виконання програми виховання і навчання дітей  дошкільного віку «Українське дошкілля», відповідно до Базового компонента дошкільної освіти (нова редакція) вихователі навчали дітей засобам збереження свого здоров’я і здоров’я оточуючих. В цій роботі надавали перевагу методу моделювання, аналізу певних ситуацій, бесідам. Отже, систематична і послідовна робота з БЖД сприяла якісному проведенню Тижнів безпеки: в листопаді   проведені «Тиждень знань з безпеки життєдіяльності», а у травні   був проведений «Тиждень безпеки», де мали місце цікаві і дієві форми роботи з дітьми, співробітниками, щодо різних розділів безпеки життєдіяльності. Вихователі  груп мали змогу проаналізувати знання та навички дітей під час проведення підсумкових занять, бесід.

        Вихователі в вайбері для батьків вихованців розміщували цікаву інформацію з питань безпеки дитини: розвивальні мультфільми, консультації, пам’ятки тощо.

Працівники ЗДО двічі на рік проходять медичний огляд.

Працівники, які знаходяться в декретній відпустці, отримують із Фонду соціального страхування одноразову допомогу при народженні дитини і оплачувану відпустку для догляду за дитиною до 3-х років.

Всі працівники, які хворіють, отримують згідно листків непрацездатності допомогу по тимчасовій втраті працездатності.

Всі працівники мають щорічну відпустку з виплатою оздоровчих .

10. Соціальна активність дошкільного закладу

        Працівники дошкільного закладу займають активну соціальну життєву позицію та привчають дітей дошкільного віку розуміти соціальну значимість участі у заходах різного рівня.

       Ми вдячні всім батькам, які допомагають нам у проведенні ремонтних робіт у групах, на території ЗДО , придбанні іграшок, дидактичних матеріалів, створюють затишок та комфорт для дітей, все те, без чого неможливо надати якісну дошкільну освіту дітям .

         ЗДО « Малятко»  – це осередок, який об’єднує всіх працівників закладу, батьків, громадськість для створення  сприятливого розвиваючого  середовища, для впровадження  державних стандартів дошкільної освіти, всебічного розвитку здорової особистості, забезпечує професійне зростання педагогів та служить Якушинецькій територіальній громаді.

«Малятко» - це другий дім, сім’я дитини, казка.

А зустрічають діток не випадкові і байдужі люди, а вихователі і педагоги, які живуть інтересами дітей, закохані у свою справу.

     Колектив працює і буде працювати надалі згідно свого кредо

« Роби велике, поки воно ще мале, тому що, все велике починається з малого».

 

В планах на майбутнє:

- продовжувати надавати якісну дошкільну освіту дітям, використовуючи новітні технології;

- поповнення методичного кабінету, ігрових та спортивних осередків;

- забезпечити заклад ноутбуком;

- придбати пристрій для ламінування;

- благоустрій території;

         Таким чином, аналіз роботи закладу дошкільного освіти за 2022-2023 навчальний рік показав, що освітній процес здійснювався за пріоритетними напрямками згідно річного плану ,такі його принципи, як актуальність, конкретність, об’єктивність, динамічність дотримуються.

         Виходячи з вищезазначеного можна дійти висновків, що робота ЗДО                               «Малятко » проводилась відповідно до визначених завдань на достатньому рівні.

 

Сподіваюсь на подальшу співпрацю з колективом, батьками, громадськістю.

Дякую за увагу ! Слава Україні ! Героям слава!

Логін: *

Пароль: *